Rezeki itu jaminan Allah

Assalam
!*___*!


Tertarik dengan kisah ne Iman semut vs Iman manusia

IMAN SEMUT?

Di zaman Nabi Sulaiman berlaku satu peristiwa, apabila Nabi Sulaiman nampak seekor semut melata di atas batu; lantas Nabi Allah Sulaiman merasa hairan bagaimana semut ini hendak hidup di atas batu yang kering di tengah-tengah padang pasir yang tandus. Nabi Sulaiman pun bertanya kepada semut: " Wahai semut apakah engkau yakin ada makanan cukup untuk kamu".Semut pun menjawab: "Rezeki di tangan ALLAH, aku percaya rezeki di tangan ALLAH, aku yakin di atas batu kering di pasir yang tandus ini ada rezeki untuk ku". Lantas Nabi Sulaiman pun bertanya: " Wahai semut, berapa banyakkah engkau makan? Apakah yang engkau gemar makan? Dan banyak mana engkau makan dalam sebulan?"Jawab semut: "Aku makan hanya sekadar sebiji gandum sebulan".

Nabi Sulaiman pun mencadangkan: "Kalau kamu makan hanya sebiji gandum sebulan tak payah kamu melata di atas batu, aku boleh tolong". Nabi Sulaiman pun mengambil satu bekas, dia angkat semut itu dan dimasukkan ke dalam bekas; kemudian Nabi ambil gandum sebiji, dibubuh dalam bekas dan tutup bekas itu. Kemudian Nabi tinggal semut di dalam bekas dengan sebiji gandum selama satu bulan.

Bila cukup satu bulan Nabi Sulaiman lihat gandum sebiji tadi hanya dimakan setengah sahaja oleh semut, lantas Nabi Sulaiman menemplak semut: "Kamu rupanya berbohong pada aku!. Bulan lalu kamu kata kamu makan sebiji gandum sebulan, ini sudah sebulan tapi kamu makan setengah".

Jawab semut: "Aku tidak berbohong, aku tidak berbohong, kalau aku ada diatas batu aku pasti makan apapun sehingga banyaknya sama seperti sebiji gandum sebulan, kerana makanan itu aku cari sendiri dan rezeki itu datangnya daripada Allah dan Allah tidak pernah lupa padaku. Tetapi bila kamu masukkan aku dalam bekas yang tertutup, rezeki aku bergantung pada kamu dan aku tak percaya kepada kamu, sebab itulah aku makan setengah sahaja supaya tahan dua bulan. Aku takut kamu lupa".

IMAN MANUSIA??

Di zaman Imam Suffian, ada seorang hamba Allah yang kerjanya mengorek kubur orang mati. Kerja korek kubur orang mati bukan kerja orang ganjil. Bila ada orang mati, mayat terpaksa ditanam, oleh itu kubur perlu digali dulu. Tetapi yang ganjil mengenai hamba Allah ini ialah dia tidak gali kubur untuk tanam mayat.

Sebaliknya apabila orang mati sudah ditanam, waris sudah lama balik ke rumah dan Munkar Nakir sudah menyoal, barulah penggali ini datang ke kubur untuk korek balik.Dia nak tengok macam mana rupa mayat setelah di INTERVIEW oleh Munkar Nakir. Dia korek 1 kubur, 2 kubur, 3 kubur, 10 kubur, 50 kubur sampai 100 kubur. Lepas itu, penggali pergi kepada Imam Suffian dan bertanya kepadanya: "Ya Imam, kenapakah daripada 100 kubur orang Islam yang aku gali, dua sahaja yang mana mayat di dalamnya masih berhadap kiblat. Yang 98 lagi sudah beralih ke belakang?". Jawab Imam Suffian:" Di akhir zaman hanya 2 dari 100 umat Islam yang percaya rezeki itu di tangan Allah. 98 orang lagi tidak percaya bahawa rezeki di tangan Tuhan". Itulah sebabnya apabila umat Islam tertekan dengan SOGOKAN duit yang banyak, biasanya, iman dia akan beralih. Nyatalah iman semut lebih kuat dari iman manusia.

Allah berfirman yang bermaksud "Tidak ada satu binatang melata pun di bumi ini melainkan Allahlah yang mengatur rezekinya"( Surah Hud, 11:6)

Yakinlah bahawa rezeki itu jaminan Allah..sebab itu sampai sekarang aku tawakal kalau pun rezeki ku belum tiba..Sebab semua itu aku tahu jaminan daripada ALLAH, aku kena usaha dan berusaha je lebih.

7 ulasan:

Asha Lya berkata...

teruskan berusaha selagi kita mampu..insyallah rezki pasti akan datang.cuma kita tak pasti bila

Tanpa Nama berkata...

betul tu,rezeki itu ada,bertebaran di setiap pelusuk dunia,cuma kita yang perlu berusaha untuk dapatkan,sama macam jodoh juga :) jemput singgah blog shafiq A Gentleman To Be

Sally Samsaiman berkata...

berusaha dan tawakal...semua tu Allah yg tentukan :D

Mizz Aiza berkata...

semoga kita mengambil ikhtibar dari kisah-kisah ini.. rezeki kita adalah rahsia Allah.. yang penting kita jangan berputus asa untuk berusaha dan berdoa agar diberikan rezeki yang halal..

Khir Khalid berkata...

Betul tu.. berusaha dgn doa & tawakkal kpd NYA. Dialah yg sebaik2 pemberi rezeki...

Tanpa Nama berkata...

subhanallah...perkongsian yg sgt baik ni ieda...terimaksih...

Unknown berkata...

Good One..!

Sedikit sebanyak cerita ini dapat membuatkan kita berfikir akan rezeki Allah...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Semua catatan di atas daripada Hunyeda