Panasnya api neraka

Assalamualaikum

* * * * *

Diriwayatkan bahawa Rasululallah SAW pernah menceritakan betapa asalnya kejadian api di dunia ini. Setelah Nabi Adam dihantar ke dunia kerana kesalahanya memakan buah larangan, maka Allah SWT telah memerintahkan Jibril as supaya mengambil api dari neraka untuk dihantar ke dunia untuk kegunaan Nabi Adam as.

Maka jibril as pun diperintahkan untuk meminta api tersebut daripada malaikat penjaga api neraka iaitu Zabaniah. Jibril:"wahai zabaniah, aku diperintah untuk mengambil sedikit api neraka untuk dihantar ke dunia bagi kegunaan Adam as." Zabaniah: sebanyak mana sedikit itu ? Jibril: sebesar kurma...Zabaniah: kalau sebesar buah kurma api neraka itu engkau bawa nescaya akan cairlah tujuh lapis langit dan tujuh lapis bumi akibat kepanasanya. Jibril: kalau begitu berilah aku sebesar separuh dari buah kurma...Zabaniah: kalau sebesar separuh buah kurma api neraka ini engkau letakan di dunia nescaya tidak akan turun walaupun setitik hujan dari langit dan tidak ada suatu pun tumbuhan akan tumbuh di bumi nanti.
Memandangkan keadaan yang rumit ini maka jibril as pun menghadap Allah SWT untuk mendapatkan saiz yang perlu dihantar ke dunia. Allah SWT pun memerintahkan supaya jibril mengambil sebesar ZARAH sahaja dari api neraka untuk dibawa ke dunia. Maka jibril as pun mengambil api neraka sebesar zarah dari zabaniah tetapi oleh kerana kepanasan yang keterlaluan api neraka sebesar zarah itu terpaksa disejukan dengan mencelupnya sebanyak 70 kali ke dalam sungai di syurga dan sabanyak 70 buah sungai. = 70 x 70


Selepas itu Jibril as pun membawa api itu turun ke dunia dan diletakan di atas sebuah bukit yg tinggi, tetapi sejurus setelah diletakan tiba-tiba bukit itu terus meleleh cair maka cepat-cepat jibril mengambil semula api tersebut dan dihantar semula ke neraka.Hanya sisa-sisanya sajalah yang terdapat di dunia ini seperti api yang sering kita gunakan untuk berbagai keperluan dan juga api yang terdapat di gunung berapi dan lain lain lagi.

PENGAJARAN: Bayangkanlah kepanasan api neraka yang sebesar zarah yang terpaksa disejukan dalam 70 buah sungai dengan sebanyak 70 celup setiap sungai dan hanya sisanya saja itu pun manusia tidak dapat bertahan akan kepanasanya bagaimana dengan api di neraka.

6 ulasan:

Akupenghibur.com berkata...

semoga ianya menjadikan kita lebih muhasabah diri...

msredcheesecake berkata...

semuga kita dilindungi Allah dari azab neraka...panas kat dunia tak tahan...

Asha Lya berkata...

memang tak dapat digambarkan kepanasannya..menabung cne :)

Tanpa Nama berkata...

ya allah..tak dapat digambarkan. muhasabah untuk diri sendiri

Blog Santai berkata...

Semoga Allah melindungi kita semua dari apai neraka...Salam Jumaat Eda..

norhasnizakhalid berkata...

allahuakbar, takutnya.. tak tergambar dek akal fikiran kita bergelar hamba.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Semua catatan di atas daripada Hunyeda