Ceritera sebelum sampai pare-pare

Assalamualaikum :)
Selamat pagi u alls....selamat kembali kepada tuan punya blog..kembali kemana pula ni..mesti bingung-bingung/blur orang yang baca blog aku ni...yalah sapa yang x join entry aku memang la tdk tahu menahu story tuan blog..mMm...sapa juga aku dorang mo tahu segalanya kan ..wkwkwkwkkw~never mind..ok la, sebenarnya aku baru balik dari Indonesia..Tapi baru hari ini ada peluang nak coret entry..otak d penuhi dengan kenangan d sana, macam x percaya aku dah pijak Indon..Lebih kurang sebulan juga kot aku kat sana...pejam celik, pejam celik d umah sabah sudah aku..macam x cukup gak masa d sana..best sangat dapat merasa suasana berhari raya di kampung my dad.. Kg aku kat Indonesia d Kabere Sulawesi Selatan...


Perjalanan aku ke pare-pare cukup membuatkan aku tdk mahu lagi menggunakan kapal laut...huhuw...sengsara siootttt...punya ramai hamba ALLAH time aku ikut kapal laut..Tuhan saja yang tahu kayak g mana huru hara dalam kapal 2..ada yang terlantang d sana sini, tidak kira orang tua mahupun muda. Yang penting dalam fikiran mereka dapat sampai dengan selamat...syukur alhamdulillah..Tapi aku bersyukur sangat, sebab my dad sudah tempahkan aku bilik khas utk anaknya yang tersayang ni..thnks dad..tidak jugalah aku rasa sengsara sangat..tidur dalam bilik gak aku selama 3 hari 2 malam...


Dalam keadaan begitu, aku nak keluar bilik pun kena hati-hati sebab banyak pencuri, maklum gak la orang ramai ni macam-macam boleh d buat...Bayangkan gak la, makcik yang tdk tdur seharian menjaga beg tangan masing-masing ada juga kena curi...kalu sudah namanya pencuri...tdk kira orang d curinya juga duit 2..kesian duk tenguk makcik 2.... Yalah nak keluar bilik sebab nak buka puasa, kan time 2 masih dalam bulan puasa lagi..keluar pergi kat cafenya..aku kena langkah sorang-sorang untuk p cafe d sebelah..cuba korang bayangkan punya ramai orang sampai tdk berdaya aku mahu jalan...suh gak my dad ambekkan aku makanan..hahahah..kesian-kesian~


Sempat lagi aku snap keadaan bilik ni first2 sampai...belum sempat rehat dengan mengangkat barang, terus kluarkan camera...click...dah snap.....saja nak sharing kat korang....biar kepingin nak naik kapal laut..hahahahhak...ada-ada ada gak lar aku ni....cakap pUn macam ada loghat kayak kabere sudah..yaeyalor..namanya juga kan dari sana, jadi masih terasa lagi suasananya, dengan family yang satu kepala lagi...rindunya dengan dorang family kat sana...sedih jugalah time semua sudah mahu berangkat pulang ke rumah masing-masing..Bukan apa, niy first  saudara dari bapaku berkumpul semenjak semuanya sudah ada keluarga masing-masing..Tidak tahu kapan lagi bisa ketemu semuanya..heee....
Ok la dulu,, Tenkiu kpda yg sudi membaca ...yang x sudi, baca jugalah tapi jangan sampai habis.. hahhaa..k bye jumpa d entry yang lain ...nak perkenalkan family kat sana pula...c u soon..





1 ulasan:

Nur Iffany berkata...

nice entry n blog..jemput singgah n follow shoppylegacy.blogspot.com ye, tinggalkan jejak di chitchat.. i'll follow u back :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Semua catatan di atas daripada Hunyeda