Kelebihan&kekurangan menggunakan Domain

As salam..........<<
Korang rasa best tak guna domain sendiri ni?
Rasa nak tukar blogspot.com aku ni p domain plak
Cuma Rm35 /years.. okey
Itulah..Kadang-kadang teringin juga nak ada domain sendiri.
 Tapi memandangkan belum banyak ilmu tentang selok belok blog, terpaksa banyak research dulu baru buat 
Domain ni sesuai bagi orang yang mempunyai bisnes, senangla nak promote bisnes korang

Apaa pendapat korang pasal domain ni??

  Kelebihan menggunakan domain
1) Nama yg lebih mudah diingati
Nama domain sendiri lebih ringkas dan mudah diingati pelawat2. Contohnya dah tukar..hee
dulu> hunyieda.blogspot.com
skarang> hunyieda.com

2) Lebih mesra SEO
SEO tu adalah search engine optimization. Jika korang pakai domain sendiri, pihak Google, Yahoo, MSN dikatakan lebih mudah untuk mencari blog korang. Jadi dapat tarik lagi banyak trafik ke blog yg mempunyai domain sendiri.

3) Domain berbayar menunjukkan kita serius dalam dunia blog

4) Pelaburan masa depan
Kalo korang rasa dh xnk berblogging lagi, korang boleh jual nama domain tu kepada orang ramai yg berminat dengan harga tinggi. Sebab tu pastikan nama domain korang unik dan juga popular, lagi tinggi tahap kepopularan nama tu, lagi tinggi harga pasaran dia.

 Kekurangan domain
1) Tidak lagi PERCUMA
Kalo korang guna blogspot mmg x kena bayar apa2, tapi bila korang guna domain sendiri korang kena la kluarkan duit sikit. Mcm blog nie kena bayar Rm35/tahun utk sewa domain. 

2) Kena merangkak balik
Rating Pagerank dan Alexa mmg akan mula dr awal balik sb korang bertukar nama domain. Maknanya korang kena mula dr awal balik utk mempopularkan blog korang.

2 ulasan:

GaRy™ berkata...

yup2... memang kena merangkak balik... sakit wo.. huhu...

Mohd Selim Zainal berkata...

Assalammualaikum...

bagi mselim3 kalau dah ada domain sendiri bagus cuma lemah nyer nak kena promote balik blog dahhh.. mula dari awal..

mselim3

pls: tp mselim3 tgk blogger popular guna blogspot gak..tp earning meletop3.. kalau dah terkenal buat apa pun orang kenal kan...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Semua catatan di atas daripada Hunyeda