Tutorial memperbaiki template blogger yang rosak

Assalamualaikum
Memperbaiki template blogger yang rusak

Melalui pengalamanku sendiri, template rosak terjadi bila sering mengubah code HTML dan ada yang terdelete. Sampai tak perasan pun code dah terdelete, asyik sangat godek code, dan akhirnya template default. Begitulah terjadinya blog aku yang sebelum ne. Tapi jangan risau sebab semua kerosakan pasti ada cara perbaikannya. Jangan gabrah dan rasa fed up cuba perbaiki perlahan-lahan, pasti akan berhasil.

Ok mari teruskan.....>>

Cara pertama : 
Anda boleh buat blog baru (dengan akaun yang sama).
Setelah selesai susun atur dan widgetnya.
Copy semua code yang ada di blog baru tersebut melalui edit HTML, kemudian select-all dan paste-kan ke blog yang rosak tadi melalui edit HTML juga.
dan lihat hasilnya

Car kedua :
Kalu masih saja belum normal...Download template lalu buka dengan notepad ataupun microsoft word.
Copy-all dan paste-kan code template ini ke blog yang rosak tadi.
[DOWNLOAD TEMPLATE]

Dan hasilnya..!!

Blog akan kembali normal..pastu korang bolehlah tukar template yang korang suka. Kalau saya sendiri saya guna cara yang kedua, baru senang nak edit balik. Tapi bagi akular, kalau korang malas sangat nak mulakan edit, sebelum mendonwload template baru tu, saya suggest korang copy dulu semua widget-widget yang berada di sidebar tu, simpan baik-baik kat notepad atau Microsoft word, selepas dah dapat template baru tu, korang cuma perlu copy paste balik je kat layout. Jadi macam sebelum ne.suka tak..suka takk..

Paham tak saya meroyan ne..tak paham..maaf la yea..sebab saya tak pandai nak logat bagai..hihi^^

13 ulasan:

Khir Khalid berkata...

Thanks sharing eda & semoga terus sukses.. :)

izan mama mia berkata...

tq bg tau..

tapi bg akak mmg malas nak godek godek... biar yg pakar je buat..hihi

hainom OKje berkata...

Rasa mcm faham tu...tp harap harap taklah rosak! Lecehlah nak betulkan balik

Farah Arina berkata...

lain kali kalau template farah rosak, farah refer sini xD

Norhasniza Khalid berkata...

bagus ni, kadang-kadang terleka, habis terdelete... mama pernah kena, serik tau.. hihi

Boleh jenguk mama di sini.. Mamaniza.com

Muhammad Khairuddin Lim berkata...

terbaik...

Mizz Aiza (Dunia Kecil) berkata...

alhamdulillah sudah kembali pulih..

Wirda Amir berkata...

akak paling takut nak godek blog. . .jd akak biarkan sejak dulu mcm tu kecuali akak tambah list blog kwn kwn je. . itu akak dh pandai. .

Juliet ❤ berkata...

DAFTAR DI WHOHAA! DAN DAPATKAN GADGET IMPIAN. HANYA KUMPUL POINTS DAN TAK BERBAYAR ;)

http://teenagersareawesome.blogspot.com/2013/12/siapa-belum-join-whohaa.html

MyCherita berkata...

alhamdulilah.. pandai juga awak betulkan template blog awak yg rosak tu ye.. tahniah.. sudah berwajah baru ni.. :-)

acik idah berkata...

Cantik laa blog baru nie... lebih feminin kot.. :D

Ada hikmah tu disebalik kejadian... :D Tahniah Huny ...!

cik kiera berkata...

Salam sis. Kiera mohon sangat2. tolong kiera . kenapa tak boleh bukak download template tu?

Rosqaireeda Rosales berkata...

http://thebutangstory.blogspot.com/
waaa nice sesngat..tp malas la nk godek2 hehehehe.. risau terdelete semua.. nak buat balik semula payah.. :( follow blog kita :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Semua catatan di atas daripada Hunyeda