Papaya untuk kulit cantik

Assalamualaikum
!*___*!


Semalam my mom ada beli buah papaya...kerana kepingin nak makan, sebab itu dia beli..di tambah cerita lagi, adik yang satu ne pula menyimpan kulit papaya di dalam peti ais..for what kan?? hahaha..di simpannya di dalam bekas dalam peti ais tu. bila tengok dia sapukan kulit papaya di mukanya...macam tertarik pula, sambil dia belek-belek muka depan cermin, "tengok ne licin sudah mukaku" heee....katanya mahu hilangkan lebam di bawa mata..alahai rupa-rupanya macam tu pula..apalagi aku terus cuba kulit papaya tuh...rasa segar dan macam lebih mulus dan licin seperti tiada geseren di muka..macam iklan pula  hihi...pas ne terus pakai dan pakai la jawabnya.


Sebenarnya aku selama ni memang pakai pencuci muka macam kat atas ne..produk dari papaya..sungguh murah dan berbaloi..kalau nak buat sabun mandi pun boleh...h0ho..sebab itulah muka aku sentiasa putih dan tanpa ada jerawat..amboi puji diri sendiri nampak..hahahahha, jangan marah arr..memang kenyataan pula..hihi..semua member aku pun duk asyik kata"kau guna make up apa ne" "pencuci muka kau guna apa". macam putih ow...tergelak je bila member tanya macam tu...cakap je guna ini...memang tak membazir duit dan berkesan sama sekali

Aku memang tak layan sangat dengan produk-produk dipasaran..sebab sebelum ne pernah juga guna Fair&lovely, Garnier, Safi Balqis..macam-macam la..tapi semua tidak mengena. makin gatal adalah...sampai aku rasa malas dah nak guna semua tu..sebab tu aku masih guna papaya ne..lagi banyak manfaat and boleh buat sendiri lagi dengan kulit papaya...save bajet kau..hahaha

Kebaikan buah papaya bukan sahaja untuk tubuh badan malah untuk kulit yang cantik..boleh melembutkan kulit wajah. Membantu menghilangkan bekas jerawat. Dan memutihkan kulit. nak kebaikan lebih, tanya pakcik Google erk ..

Ternyata alam menyediakan berbagai bahan yang bermanfaat untuk kesehatan dan kecantikan kita. Bahkan jarang membawa infak buruk bagi tubuh kita. Salah satunya manfaat buah pepaya ini.^^


16 ulasan:

msredcheesecake berkata...

Saya suka makan je papaya...hhee

Kisah Si Dairy berkata...

tapi malangnya tak sesuai untuk kulit akak...terpaksa cari pencuci muka yang lain dik...

muhammad naim Abdullah berkata...

Assalamualaikum, entri yg bagus... utk lelaki ok x? hehe

jom singgah :)
http://pemudattbc.blogspot.com/2013/12/live-bicara-daie-muda-islam-rahmat.html

Liza Licha berkata...

makan direct je trus pon sedap dear :) hihi

asha hana berkata...

owhh ada ea pencuci papaya? baru tahu. hik2 :)

Wirda Amir berkata...

salam dik..akakpun pernah tgk sabun ni...elok ye..?akak nak cubalah...

p/s kenapa bila akak guna hp,klik nama adik di blog akak,akak tk dpt ke link blog adik ye..?kalau akak guna lappy br blh sampai sini...blog lain ada link,cuma bbrapa blog je yg akak tak dpt termasuk blog adik.....maaf ye,akak tak pandai sgt dgn dunia blog ni

Wirda Amir berkata...

komen akak td ada ke takde..?adess...hehehe,line plak tak clear..

Anne Nurain berkata...

nanti mo try yg guna kulit papaya tu.. buah nya syang mo guna, sbb sedap d makan.. hehehe..

Raudzah Z berkata...

Wah boleh cuba ni..thanks hunny...

Muhammad Khairuddin Lim berkata...

Terbaik....

Khir Khalid berkata...

Wahh.. bagus juga ni..

PakcikLie PCL berkata...

sabun payapa belum pernah dichoba lagi...

Azlan Strider berkata...

papaya merupakan salah satu daripada buah feveret saya..hehehe

Regards,
-Strider-

Invisible Me berkata...

Hehe. Tak tahu pulak papaya ada khasiat kecantikan secara originalnya. :p

Mizz Aiza (Dunia Kecil) berkata...

tak suka makan papaya sebab bau dia pelik.. ternyata ia berkhasiat untuk kulit rupanya..

acik idah berkata...

Fuhh.. pasnie K idah nak buat homemade masker papaya laa... nak putih macam Cik Huny kita.. hehehe...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Semua catatan di atas daripada Hunyeda