Cara menukar kembali Google+ komen kepada blogger komen

Assalam
*********************

Setiap ciri-ciri komen ada kelebihan dan kekurangan tersendiri. Sebelum ini pernah juga terdetik mahu menggunkan google+ komen. Tapi setelah aku research pasal google+ komen ni banyak juga kelemahannya berbanding blogger komen. S0, terpadam lah detik nak buat kepada google+ komen. Sebenarnya guna goggle+ komen bagus juga, sebab dapat terus follow up kepada pengomen then boleh berbalas komen antra pengomen. 
Namun terdapat juga beberapa kelemahannya antaranya:


  • Pemilik blog tidak berupaya untuk moderate komen sebelum komen diterbitkan
  • Pemilik blog tidak berupaya untuk moderate melalui dashboard.
  • Pemilik blog tidak berupaya untuk menyekat komen yang tidak diingini
  • Pemilik blog tidak berupaya untuk melihat kesemua komen oleh pembaca


Tapi terpulang dari blogger individu masing-masing. Nak guna go0gle+ komen pun boleh juga. Saya tetap akan terjah blog korang. Walaubagaimanapun saya tetap nak share bagaimana menukar kembali Google+ komen kepada blogger komen. Meh..meh.. sini tengok langkah-langkahnya..

Langkah-langkah

1. Anda tidak perlu padam profile google+ anda sebaliknya anda hanya perlu pergi ke blogger dashboard dan tekan Google+


2. Seterusnya anda disable Use Google+ Comments on this blog macam contoh kat bawah ni


3. Kemudian save dan lihat hasilnya. Taraaa, kembali pada asal blogger komen.. 

Good Job yea..

9 ulasan:

Khir Khalid berkata...

Assalam.. betul ke klu ditukar kembali kpd kotak komen asal tu, semua komen yg ada akan hilang.. itu yg sy syng tu.. Takut pulak nk ubah balik hahaa.. thanks sharing ye.

amir zahari berkata...

"Pemilik blog tidak berupaya untuk melihat kesemua komen oleh pembaca."

Tak boleh lihat yg macamana tu? xfaham.. baru rancang nk tukar ke google plus komen..hehehe

Aya Zuki berkata...

tq for tutorial :)

Huny eda berkata...

@amir zahari Contohnya, kalau ramai yang komen blog kita, kita susah mahu nampak sekaligus komen tersebut. sebab dea tidak ada awaiting comment. Then, myb ada yang kita tdk sedar ada orang komen di blog kita..sebb dea penggunaan yang direct. tq

amir zahari berkata...

Dekat entry post komen kt bawah tu tak nampak komen2 tu?

amir zahari berkata...

Maknanya dekat entry post komen kt bawah tu tak nampak komen2 tu? sorry la bnyk bertanya..hehe

Huny eda berkata...

@amir zahari erm.bukan mcm tuh.. means orang yg komen kita d entry lain kebanyakan kita terlimpas pandang.

Zaza berkata...

zaza suka blogger komen je mudah :)

Ana Syazwana98 berkata...

knp tak kluar mcm tu pun??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Semua catatan di atas daripada Hunyeda