Risiko menulis blog

Assalam 

************
Risiko Menjadi Seorang Blogger

Sebelum kamu ada blog, pernah kah kamu terfikir risiko menulis blog ini. Time tuh, comform-comform tidak pernah terfikir kan, yalah asyik terfikir nak ada blog sendiri yang cute-mute, ok lah...heee. bagi gurl gak.  Tapi, siapa sangka pelbagai risiko yang mungkin berlaku kepada penulis blog jika penulisan blog tidak di tapis betul-betul melalui sumber yang tepat.

Risiko Pertama :Blog Peribadi

Ini khusus kepada mereka yang bergelar blogger peribadi atau personal blogger. Mereka yang taksub sangat dengan dunia mereka. ahahah, 
Ada di antara mereka yang menceritakan privasi mereka dan mendedahkan diri mereka terlalu besar sehingga di ketahui oleh umum. Semua perkara boleh di kongsi tapi tidak dengan mendedahkan lebih daripada yang di sangka. Jadi fikir-fikir kan dulu sebelum nak menulis, sebab ia berkaitan personal, untuk semua orang yang ada keinginan untuk membaca.

Risiko Kedua : Blog Gossip/Hiburan

Bagi saya sendiri, saya memang jarang nak memaparkan cerita pasal artis mahupun gosip. Kalau adapun, cuma artis yang betul-betul berubah ataupun boleh mendatangkan faedah. Ataupun artis yang memang sangat aku giler. Tapi memang jaranglah nak cerita pasal artis sakan.. Tak minat. heee..Tapi bagi 
blogger yang memaparkan blog gossip perlu sangat berhati-hati kerana blogger seumpama ini sebenarnya menyebabkan cerita fitnah yang tidak mempunyai maklumat tepat tersebar. Ermmm....seram juga..sebab fitnah mungkin berlaku dan menyebabkan penulis blog bakal di saman.. Jadi baik tak payah ambik tahu.. hihi

Risiko Ketiga : Blog Politik

Lagi-lagi pasal politik. Lagilah saya memang jarang nak ambil tahu. opsS..heee...ambil tahu sedikit bolehlah, Apalagi nak menulis berkaitan politik, patah haram tunggah langgang kepahaman aku. Hehehe.
Bila berkata mengenai politik, sudah ada beberapa blogger politik yang di tahan kerana maklumat yang tidak tepat di keluarkan oleh mereka. So, be careful, sebab maklumat yang di dapat mana tahu berunsurkan rasuah mahupun fitnah. 

Risiko Keempat : Blog Informasi

Informasi...semua orang teringin nak mengunjungi blog tersebut. 
 Oleh itu, ketepatan maklumat itu sewajarnya di periksa semula sebelum di kongsi. Perkongsian agama terutamanya dititikberatkan kerana di takuti info yang di berikan salah dan menyebabkan pembaca keliru dengan info tersebut. 

Jadi, korang terdiri dalam kalangan blogger yang mana? 

10 ulasan:

Mohd Selim Zainal berkata...

Assalammualaikum...hunyeda,

ok... sekarang hunyeda, kena visit mselim3 dan kategori mselim3 jenis blog yang mana?

mselim3

pls: visit me for know the answer k..

Shark Kay berkata...

aisey..
suma shark ada nie..
hehe..
tp shark xdek ler bawa isu2 berat.
just bawa yg ringan2 jer,
kalu bawa berat2 mmg susah,
org ramai x minat.

Sally Samsaiman berkata...

Risiko Pertama :Blog Peribadi

err...alamak...camne ni..hehehe

NURSHAKIRA ABDUL HALIM berkata...

betul.. tulis blog pun mmg ada risikonya.. lagi2 blog peribadi, mesti kena set in mind bahawa bkn semua cerita kita boleh share secara umum :) hunny, kita dtg nak ajak ni, jom join :)

Korang nak topup RM30 tak ??
Ok! Shakira kembali dengan segmen ketiga !! Huhu..
Korang kena bikin dialog je !! Senang !! Jom :)

http://lotsoflovebyshakira.blogspot.com/2013/10/bikin-dialog-gambar-minah-ni-kalau-nak.html

izan mama mia berkata...

mmg..menulis blog ada risiko...mungkin ada somebody yg sedang membaca n berniat jahat...huhuh..

Vee Lea berkata...

Blog peribadi.. Kebanyakkan entry tu luahan perasaan sejak kebelakangan ni, luahan perasaan org putus cinta. Ahaks. Tp now emotion dah okay, so luahan prasaan pn dah slow down. Hehehe.. ;)

Yumida Huda berkata...

yumida blog peribadi umum..xde terperinci sgt
kengkadg campo ngan hiburan..mcm wedd artis ke

Liza Licha berkata...

licha suka tulis apa yg licha suka je. kira personal interest la. bab private life tu mg xcerita sangat la. :)

Nurul Atiqah Ahmed berkata...

salam.

as the owner of a personal blog,
setuju dengan statement sis hunyeda.
nak berkongsi boleh, tapi perlu ditapis.

berhati-hati.
risiko pasti ada, tapi mungkin kecil la kan. :)

nice blog baidewei! :)

Khir Khalid berkata...

Sy jenis yg 1st separuh & yg akhir tu separuh.. mudah2am membawa kebaikan.. thanks sharing :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Semua catatan di atas daripada Hunyeda